Post nr 11: Słownik terminów związanych z whisk(e)y - część 1

 #O whisky

No dobra, blog miał być tylko o broni palnej i RPG, czyli moich ukochanych pasjach, ale mam też kilka innych hobby. W tym jestem totalnym amatorem, ale też wielkim entuzjastą whisky. Dopiero poznaję ten niesamowicie skomplikowany (typy, podziały, bogata i burzliwa historia) ale zaraz pyszny alkohol.Dziś na tapet idzie amatorski słowniczek terminologii związanej z whisk(e)y. Sam go opracowałem, więc idealny nie jest, ale zapewniam, że może pomóc w wielu kwestiach.


Słownik terminów związanych z whisk(e)y


  1. additional cask enhancement (ACE) – ostatni etap dojrzewania, mający na celu wzbogacenie smaku i koloru trunku; niedogony; pogony

  2. aftershots – końcowa frakcja alkoholu z drugiej destylacji zawierająca niedużą zawartość alkoholu i zanieczyszczenia

  3. alcohol by volume (ABV) – procentowa zawartość alkoholu

  4. analyser – kolumna wyczerpująca (pierwsza w dwukolumnowym aparacie)

  5. angel’s breathe – aromat dojrzewających destylatów

  6. angel’s share – część alkoholu, która odparowuje podczas starzenia, tzw. dola dla aniołów, anielska dywidenda

  7. aquavitae - woda życia (po łacinie), czyt. whisky

  8. backset - wywar podestylacyjny 

  9. barrel – typ beczki o pojemności 200l

  10. barrel proof – nierozcieńczony wodą destylat

  11. base malts – whisky, które są trzonem aromatyczno-smakowym tworzonego blenda

  12. batch – pojedynczy nastaw destylacyjny

  13. batch distillation – process destylacji prowadzonej partiami/wsadami, przeciwny do destylacji ciągłej

  14. beer still - kolumna do pierwszej destylacji  

  15. blend – whisky typu blended, mieszana 

  16. blended american whiskey – destylat, która musi mieć co najmniej  20% straight whisky w składzie, resztę stanowi grain neutral spirit

  17. blended bourbon – destylat, który musi mieć co najmniej 51% straight whiskey w składzie

  18. blended malt scotch whisky - destylat słodowy pochodzący z różnych gorzelni, ale bez dodatku grain whisky

  19. blended rye whiskey - destylat, który musi mieć co najmniej 51% straight whiskey w składzie

  20. blended whisky – whisky mieszana, w której skład wchodzą różne single malt whisky oraz grain whisky

  21. blender – osoba, która zajmuje się kupażowaniem whisky

  22. blending – mieszanie whisky

  23. bonded warehouse - skład podatkowy  

  24. bottled in bond – destylat, który leżakował 4 lata, ma 100% proof i nie jest mieszany

  25. bottled in bond - rozlew w składzie podatkowym

  26. bottler – firma lub osoba zajmująca się butelkowaniem whisky

  27. bottling – proces napełniania butelek whisky 

  28. brand – marka, pod jaką whisky ukazuje się na rynku 

  29. brown spirits - alkohole leżakowane 

  30. butt – typ beczki o pojemności 500l 

  31. cask – beczka whisky 

  32. cask strength – whisky nierozcieńczona, z oryginalną zawartością alkoholu, o mocy beczki

  33. charcoal mellowing – filtrowanie przez  warstwę klonowego węgla drzewnego

  34. charring – wypalanie wnętrza beczki, tzw. zwęglanie beczek

  35. chill filtration - filtracja na zimno whisky 

  36. chill-filtered – określenie whisky zabutelkowanej po poddaniu jej filtracji na zimno 

  37. clear whiskey - bezbarwny młody destylat, niestarzony

  38. Coffey still – aparat destylacyjny Coffey’a mający podwójną kolumnę destylacyjną, do destylacji ciągłej

  39. column still - kolumna Coffeya, inna nazwa na  aparat destylacyjny Coffey’a  

  40. compound whiskey - whiskey podrabiana

  41. continuous doubler - aparat destylacyjny używany w  drugiej destylacji

  42. continuous still - dwukolumnowy aparat destylacyjny, do destylacji ciągłej

  43. cooking - zacieranie 

  44. corn whiskey – whiskey, która ma co najmniej 80% kukurydzy w składzie, nie wymaga maturacji oraz może leżakować w dowolnych beczkach

  45. dark sherry  – ciemna sherry (określenie pochodzące od koloru sherry, która znajdowała się w beczce, zanim napełniono ją whisky w destylarni) 

  46. distillers - destylatorzy 

  47. distiller's beer - zacier zwany piwem gorzelników 

  48. doubler – aparat destylacyjny używany w  drugiej destylacji

  49. draff młóto, czyli resztki zboża pozostałe w kadzi po zacieraniu; wysłodziny

  50. dram – szkockie określenie miary whisky (około 25ml) 

  51. dunnage – tradycyjny niski kamienny magazyn, w którym dojrzewa whisky

  52. dumping – opróżnianie zawartości beczki do specjalnego zbiornika przed butelkowaniem

  53. expression – inna edycja tej samej whisky

  54. feints – pogony, czyli końcowa frakcja alkoholu z drugiej destylacji zawierająca niedużą zawartość alkoholu i zanieczyszczenia

  55. finish – proces polegający na końcowej maturacji whisky w beczce innego typu, a często także po innym trunku, niż główna maturacja 

  56. first-fill – beczka napełniona whisky po raz pierwszy

  57. flavouring malts – whisky drugorzędne, które uzupełniają tworzony blend

  58. foreshots – początkowa frakcja alkoholu z drugiej destylacji (dość mocna); przedgony

  59. full body - wysoka pełnia smaku 

  60. goose neck - rura w kształcie gęsiej szyi

  61. grain neutral spirit – alkohol zbożowy

  62. grain whisky – whisky zbożowa, w której zawartość jęczmienia wynosi zazwyczaj tylko 10%, resztę stanowią inne zboża

  63. grist – mlewo, czyli mąka słodowa  i inne ziarna używane do produkcji whisky 

  64. head - przedgony, inna nazwa na foreshots

  65. heart - frakcja destylat właściwy 

  66. high wines – alkohol drugiej destylacji 

  67. hogshead – typ beczki o pojemności 250l; okseft

  68. imitation whiskey – whiskey podrabiana

  69. independent bottlers – niezależne firmy dystrybucyjne

  70. independent bottling - niezależna dystrybucja/rozlew whisky

  71. intermediate still – alembik pośredni

  72. leaching - filtrowanie przez  warstwę klonowego węgla drzewnego

  73. light body - niska pełnia smaku 

  74. Lincoln County Process - filtracja na węglu drzewnym z klonu, inna nazwa na charcoal mellowing

  75. low wines – surówka gorzelnicza, alkohol pierwszej destylacji, destylat o mocy 60%

  76. malt spirit – wczesne (od 1750 roku) określenie whisky

  77. malting – słodowanie

  78. marrying – mieszanie różnych whisky przed butelkowaniem, głównie w produkcji blendów; kupażowanie

  79. mash - zacier

  80. mash cooker - parownik  

  81. mash tubs – kadzie zacierowe

  82. mash tun – kadź zacierna, w której następuje wypłukiwanie cukru ze słodu gorącą wodą

  83. mashbill – receptura zacieru określająca procentowy udział poszczególnych zbóż

  84. mashing – zacieranie

  85. master blender – mistrz kupażowania

  86. maturation – maturacja, starzenie

  87. middle cut – środkowa frakcja drugiej destylacji

  88. mill - gniotowanie 

  89. mingling - kupażowanie whisky 

  90. mingling proces – zmieszanie kilku destylatów służące do zestawienia podstawowej wersji bourbona

  91. mothballed distillery -  gorzelnia uśpiona, nie destyluje, ale jest w pełnej gotowości

  92. mouth – smak, usta (zespół wrażeń smakowych podczas degustacji whisky) 

  93. mouth-coating – płukanie ust whisky w celu pobudzenia receptorów smakowych

  94. multicask – edycja whisky, na którą składa się zawartość co najmniej 2 beczek 




Komentarze

Popularne posty