Post nr 11: Słownik terminów związanych z whisk(e)y - część 1
#O whisky
No dobra, blog miał być tylko o broni palnej i RPG, czyli moich ukochanych pasjach, ale mam też kilka innych hobby. W tym jestem totalnym amatorem, ale też wielkim entuzjastą whisky. Dopiero poznaję ten niesamowicie skomplikowany (typy, podziały, bogata i burzliwa historia) ale zaraz pyszny alkohol.Dziś na tapet idzie amatorski słowniczek terminologii związanej z whisk(e)y. Sam go opracowałem, więc idealny nie jest, ale zapewniam, że może pomóc w wielu kwestiach.
Słownik terminów związanych z whisk(e)y
additional cask enhancement (ACE) – ostatni etap dojrzewania, mający na celu wzbogacenie smaku i koloru trunku; niedogony; pogony
aftershots – końcowa frakcja alkoholu z drugiej destylacji zawierająca niedużą zawartość alkoholu i zanieczyszczenia
alcohol by volume (ABV) – procentowa zawartość alkoholu
analyser – kolumna wyczerpująca (pierwsza w dwukolumnowym aparacie)
angel’s breathe – aromat dojrzewających destylatów
angel’s share – część alkoholu, która odparowuje podczas starzenia, tzw. dola dla aniołów, anielska dywidenda
aquavitae - woda życia (po łacinie), czyt. whisky
backset - wywar podestylacyjny
barrel – typ beczki o pojemności 200l
barrel proof – nierozcieńczony wodą destylat
base malts – whisky, które są trzonem aromatyczno-smakowym tworzonego blenda
batch – pojedynczy nastaw destylacyjny
batch distillation – process destylacji prowadzonej partiami/wsadami, przeciwny do destylacji ciągłej
beer still - kolumna do pierwszej destylacji
blend – whisky typu blended, mieszana
blended american whiskey – destylat, która musi mieć co najmniej 20% straight whisky w składzie, resztę stanowi grain neutral spirit
blended bourbon – destylat, który musi mieć co najmniej 51% straight whiskey w składzie
blended malt scotch whisky - destylat słodowy pochodzący z różnych gorzelni, ale bez dodatku grain whisky
blended rye whiskey - destylat, który musi mieć co najmniej 51% straight whiskey w składzie
blended whisky – whisky mieszana, w której skład wchodzą różne single malt whisky oraz grain whisky
blender – osoba, która zajmuje się kupażowaniem whisky
blending – mieszanie whisky
bonded warehouse - skład podatkowy
bottled in bond – destylat, który leżakował 4 lata, ma 100% proof i nie jest mieszany
bottled in bond - rozlew w składzie podatkowym
bottler – firma lub osoba zajmująca się butelkowaniem whisky
bottling – proces napełniania butelek whisky
brand – marka, pod jaką whisky ukazuje się na rynku
brown spirits - alkohole leżakowane
butt – typ beczki o pojemności 500l
cask – beczka whisky
cask strength – whisky nierozcieńczona, z oryginalną zawartością alkoholu, o mocy beczki
charcoal mellowing – filtrowanie przez warstwę klonowego węgla drzewnego
charring – wypalanie wnętrza beczki, tzw. zwęglanie beczek
chill filtration - filtracja na zimno whisky
chill-filtered – określenie whisky zabutelkowanej po poddaniu jej filtracji na zimno
clear whiskey - bezbarwny młody destylat, niestarzony
Coffey still – aparat destylacyjny Coffey’a mający podwójną kolumnę destylacyjną, do destylacji ciągłej
column still - kolumna Coffeya, inna nazwa na aparat destylacyjny Coffey’a
compound whiskey - whiskey podrabiana
continuous doubler - aparat destylacyjny używany w drugiej destylacji
continuous still - dwukolumnowy aparat destylacyjny, do destylacji ciągłej
cooking - zacieranie
corn whiskey – whiskey, która ma co najmniej 80% kukurydzy w składzie, nie wymaga maturacji oraz może leżakować w dowolnych beczkach
dark sherry – ciemna sherry (określenie pochodzące od koloru sherry, która znajdowała się w beczce, zanim napełniono ją whisky w destylarni)
distillers - destylatorzy
distiller's beer - zacier zwany piwem gorzelników
doubler – aparat destylacyjny używany w drugiej destylacji
draff – młóto, czyli resztki zboża pozostałe w kadzi po zacieraniu; wysłodziny
dram – szkockie określenie miary whisky (około 25ml)
dunnage – tradycyjny niski kamienny magazyn, w którym dojrzewa whisky
dumping – opróżnianie zawartości beczki do specjalnego zbiornika przed butelkowaniem
expression – inna edycja tej samej whisky
feints – pogony, czyli końcowa frakcja alkoholu z drugiej destylacji zawierająca niedużą zawartość alkoholu i zanieczyszczenia
finish – proces polegający na końcowej maturacji whisky w beczce innego typu, a często także po innym trunku, niż główna maturacja
first-fill – beczka napełniona whisky po raz pierwszy
flavouring malts – whisky drugorzędne, które uzupełniają tworzony blend
foreshots – początkowa frakcja alkoholu z drugiej destylacji (dość mocna); przedgony
full body - wysoka pełnia smaku
goose neck - rura w kształcie gęsiej szyi
grain neutral spirit – alkohol zbożowy
grain whisky – whisky zbożowa, w której zawartość jęczmienia wynosi zazwyczaj tylko 10%, resztę stanowią inne zboża
grist – mlewo, czyli mąka słodowa i inne ziarna używane do produkcji whisky
head - przedgony, inna nazwa na foreshots
heart - frakcja destylat właściwy
high wines – alkohol drugiej destylacji
hogshead – typ beczki o pojemności 250l; okseft
imitation whiskey – whiskey podrabiana
independent bottlers – niezależne firmy dystrybucyjne
independent bottling - niezależna dystrybucja/rozlew whisky
intermediate still – alembik pośredni
leaching - filtrowanie przez warstwę klonowego węgla drzewnego
light body - niska pełnia smaku
Lincoln County Process - filtracja na węglu drzewnym z klonu, inna nazwa na charcoal mellowing
low wines – surówka gorzelnicza, alkohol pierwszej destylacji, destylat o mocy 60%
malt spirit – wczesne (od 1750 roku) określenie whisky
malting – słodowanie
marrying – mieszanie różnych whisky przed butelkowaniem, głównie w produkcji blendów; kupażowanie
mash - zacier
mash cooker - parownik
mash tubs – kadzie zacierowe
mash tun – kadź zacierna, w której następuje wypłukiwanie cukru ze słodu gorącą wodą
mashbill – receptura zacieru określająca procentowy udział poszczególnych zbóż
mashing – zacieranie
master blender – mistrz kupażowania
maturation – maturacja, starzenie
middle cut – środkowa frakcja drugiej destylacji
mill - gniotowanie
mingling - kupażowanie whisky
mingling proces – zmieszanie kilku destylatów służące do zestawienia podstawowej wersji bourbona
mothballed distillery - gorzelnia uśpiona, nie destyluje, ale jest w pełnej gotowości
mouth – smak, usta (zespół wrażeń smakowych podczas degustacji whisky)
mouth-coating – płukanie ust whisky w celu pobudzenia receptorów smakowych
multicask – edycja whisky, na którą składa się zawartość co najmniej 2 beczek
Komentarze
Prześlij komentarz