Post nr 28: Słownik terminów związanych z whisk(e)y - część 2
# o whisky
neutral spirit - spirytus neutralny
new make – świeżo przedestylowana whisky otrzymywana podczas drugiej destylacji, bezbarwna, nie leżakowana
no age statement (NAS) - whisky bez określonego przez dystrybutora wieku
non chill filtered – whisky nie filtrowana na zimno, mogąca mętnieć w niskich temp.
nose – zapach, nos (zespół wrażeń aromatycznych podczas degustacji whisky)
noser – ekspert odpowiedzialny za definiowanie aromatów whisky
octave cask – typ beczki
official bottling – oficjalne edycje whisky
packers – tzw. dopełniacze, czyli whisky które dopełniają tworzony blend
patent still – dwukolumnowy aparat destylacyjny, do destylacji ciągłej
peating – dorzucanie torfu do pieca w trakcie suszenia słodu, dla dodania dymnego zapachu i smaku
port pipe – duża dębowa beczka używana w procesie leżakowania
pot - kocioł
pot ale – odwar z pierwszej destylacji
pot still – miedziany aparat destylacyjny
poteen – nielegalnie pędzona irlandzka whiskey
proof – amerykańska skala określająca zawartość alkoholu (100 proof = 50%)
puncheon – typ beczki
pure malt - destylat słodowy pochodzący z różnych gorzelni, ale bez dodatku grain whisky
pure pot still whiskey – whisky z mieszaniny jęczmienia zesłodowanego i niezesłodowanego
quarter cask – typ beczki
racked warehouse – duży skład, w którym przechowuje się dojrzewająca whisky
rectified spirit - rektyfikat
rectifier - kolumna wzmacniająca (druga w dwukolumnowym aparacie)
rectifiers - rektyfikatorzy
refill – beczka napełniona whisky po raz kolejny
reflux – cięższe frakcje alkoholu, które skraplają się i wracają do kotła, nie opuszczają aparatury
release – pojedyncza edycja whisky (wypust, bottling)
re-rack – operacja przelania zawartości beczki w inną
saladin box – urządzenie do przemysłowej produkcji słodu jęczmiennego
select reserve – whisky pochodząca z najlepszych destylatów
selfs – określenie single malt whisky
shared cask - beczka whisky wypuszczona na rynek przez kilku bottlerów (często pod ich osobnymi brandami)
shell and tube – nowoczesny kondensator destylacyjny
silentspirit – alkohol pozbawiony aromatu
single barrel - destylat pochodzący z jednej beczki
single blend – whisky mieszana, ale pochodząca z jednej destylarni
single cask – destylat pochodzący z jednej beczki
single grain whisky – whisky zbożowa pochodząca z jednej destylarni, która musi leżakować minimalnie 3 lata
single malt whisky – whisky słodowa (tylko słód jęczmienny) pochodząca z jednej destylarni
single pot still whiskey - whisky z mieszaniny jęczmienia zesłodowanego i niezesłodowanego
small batch bourbon – bourbon pochodzący z najlepszych destylatów
small grains – dwa inne (poza kukurydzą) zboża użyte w produkcji bourbona
sour mash – tzw. kwaśny zacier, technika dodawania do świeżego wsadu destylacyjnego resztek zacieru z poprzedniej destylacji
special edition – wyselekcjonowana mała partia najlepszych destylatów z wybranych beczek
spent lees – pozostałość drugiej destylacji nie nadająca się już do użytku
spirit pot - alembik drugiej (końcowej) destylacji
spirit safe – szafka pomiarowa, urządzenie do kontroli przepływu destylatu
spirit still – alembik drugiej (końcowej) destylacji
still – alembik
still man – mistrz destylacji
stillage – bezalkoholowy płyn, który zostaje na dole kolumny po pierwszej destylacji, wywar podestylacyjny
straight bourbon – destylat, który ma co najmniej 51% kukurydzy w składzie, moc maksymalną 160 proof i leżakował minimalnie 2 lata w nowych beczkach
straight rye whiskey – destylat zawierający co najmniej 51% żyta w składzie, który leżakował minimalnie 2 lata w nowych beczkach
straight whiskey – każda amerykańska whiskey, której zacier zawiera co najmniej 51% jednego ziarna wybranego zboża
sweet mash – tzw. słodki zacier, technika, w której używa się wyłącznie świeżych drożdży do fermentacji
tail – końcowa frakcja alkoholu z drugiej destylacji zawierająca niedużą zawartość alkoholu i zanieczyszczenia, pogon
tailbox - urządzenie do kontroli przepływu destylatu, inna nazwa na spirit safe
tennessee whiskey – bardzo podobna do bourbona, odróżnia ją od niego obligatoryjne stosowanie metody charcoal mellowing
thumper - aparat destylacyjny używany w drugiej destylacji
toasting – prażenie beczek
uise beatha – woda życia (po gaelicku), czyt. whisky
vat – zbiornik, kadź
vatted malt – destylat słodowy pochodzący z różnych gorzelni, ale bez dodatku grain whisky
vatting – mieszanie destylatów z jednej gorzelni, wyprodukowanych w różnych porach roku
vintage - rocznik
vintage whiskey – edycja whiskey pochodząca z destylacji z jednego roku
wash – ciecz powstała po zakończeniu fermentacji, kiedy do brzeczki dodano drożdże; gotowa do destylacji
wash still – alembik pierwszej destylacji
washback – kadź fermentacyjna
water mash - technika, w której używa się wyłącznie świeżych drożdży do fermentacji
well bourbon – bourbon serwowany przez barmana klientowi, który nie zamawia konkretnej marki
wheat whisky – jest to whisky, który zawiera co najmniej 51% pszenicy w składzie
wheated bourbon – destylat, który poza 51% wsadem kukurydzianym zawiera duży dodatek pszenicy
white dog - alkohol drugiej destylacji, nie leżakowany, destylat o mocy 70%
white whiskey – bezbarwny młody destylat, niestarzony
worm - zwój typu "robak"
worms tube - nowoczesny kondensator destylacyjny
wort – brzeczka
Komentarze
Prześlij komentarz