Post nr 28: Słownik terminów związanych z whisk(e)y - część 2

 # o whisky

  1. neutral spirit - spirytus neutralny 

  2. new make – świeżo przedestylowana whisky otrzymywana podczas drugiej destylacji, bezbarwna, nie leżakowana

  3. no age statement (NAS) - whisky bez określonego przez dystrybutora wieku 

  4. non chill filtered – whisky nie filtrowana na zimno, mogąca mętnieć w niskich temp.

  5. nose – zapach, nos (zespół wrażeń aromatycznych podczas degustacji whisky) 

  6. noser – ekspert odpowiedzialny za definiowanie aromatów whisky

  7. octave cask – typ beczki 

  8. official bottling – oficjalne edycje whisky

  9. packers – tzw. dopełniacze, czyli whisky które dopełniają tworzony blend

  10. patent still – dwukolumnowy aparat destylacyjny, do destylacji ciągłej

  11. peating – dorzucanie torfu do pieca w trakcie suszenia słodu, dla dodania dymnego zapachu i smaku

  12. port pipe – duża dębowa beczka używana w procesie leżakowania

  13. pot - kocioł 

  14. pot ale – odwar z pierwszej destylacji

  15. pot still – miedziany aparat destylacyjny

  16. poteen – nielegalnie pędzona irlandzka whiskey

  17. proof – amerykańska skala określająca zawartość alkoholu (100 proof = 50%)

  18. puncheon – typ beczki 

  19. pure malt - destylat słodowy pochodzący z różnych gorzelni, ale bez dodatku grain whisky

  20. pure pot still whiskey – whisky z mieszaniny jęczmienia zesłodowanego i niezesłodowanego

  21. quarter cask – typ beczki 

  22. racked warehouse – duży skład, w którym przechowuje się dojrzewająca whisky

  23. rectified spirit - rektyfikat 

  24. rectifier - kolumna wzmacniająca (druga w dwukolumnowym aparacie)

  25. rectifiers - rektyfikatorzy 

  26. refill – beczka napełniona whisky po raz kolejny

  27. reflux – cięższe frakcje alkoholu, które skraplają się i wracają do kotła, nie opuszczają aparatury

  28. release – pojedyncza edycja whisky (wypust, bottling) 

  29. re-rack – operacja przelania zawartości beczki w inną 

  30. saladin box – urządzenie do przemysłowej produkcji słodu jęczmiennego

  31. select reserve – whisky pochodząca z najlepszych destylatów

  32. selfs – określenie single malt whisky

  33. shared cask - beczka whisky wypuszczona na rynek przez kilku bottlerów (często pod ich osobnymi brandami) 

  34. shell and tube – nowoczesny kondensator destylacyjny

  35. silentspirit – alkohol pozbawiony aromatu

  36. single barrel - destylat pochodzący z jednej beczki

  37. single blend – whisky mieszana, ale pochodząca z jednej destylarni 

  38. single cask – destylat pochodzący z jednej beczki

  39. single grain whisky – whisky zbożowa pochodząca z jednej destylarni, która musi leżakować minimalnie 3 lata

  40. single malt whisky – whisky słodowa (tylko słód jęczmienny) pochodząca z jednej destylarni

  41. single pot still whiskey - whisky z mieszaniny jęczmienia zesłodowanego i niezesłodowanego

  42. small batch bourbon – bourbon pochodzący z najlepszych destylatów

  43. small grains – dwa inne (poza kukurydzą) zboża użyte w produkcji bourbona

  44. sour mash – tzw. kwaśny zacier, technika dodawania do świeżego wsadu destylacyjnego resztek zacieru z poprzedniej destylacji

  45. special edition – wyselekcjonowana mała partia najlepszych destylatów z wybranych beczek

  46. spent lees – pozostałość drugiej destylacji nie nadająca się już do użytku

  47. spirit pot - alembik drugiej (końcowej) destylacji

  48. spirit safe – szafka pomiarowa, urządzenie do kontroli przepływu destylatu

  49. spirit still – alembik drugiej (końcowej) destylacji

  50. still – alembik

  51. still man – mistrz destylacji

  52. stillage – bezalkoholowy płyn, który zostaje na dole kolumny po pierwszej destylacji, wywar podestylacyjny

  53. straight bourbon – destylat, który ma co najmniej 51% kukurydzy w składzie, moc maksymalną 160 proof i leżakował minimalnie 2 lata w nowych beczkach

  54. straight rye whiskey – destylat zawierający co najmniej 51% żyta w składzie, który leżakował minimalnie 2 lata w nowych beczkach

  55. straight whiskey – każda amerykańska whiskey, której zacier zawiera co najmniej 51% jednego ziarna wybranego zboża

  56. sweet mash – tzw. słodki zacier, technika, w której używa się wyłącznie świeżych drożdży do fermentacji

  57. tail – końcowa frakcja alkoholu z drugiej destylacji zawierająca niedużą zawartość alkoholu i zanieczyszczenia, pogon

  58. tailbox - urządzenie do kontroli przepływu destylatu, inna nazwa na spirit safe 

  59. tennessee whiskey – bardzo podobna do bourbona, odróżnia ją od niego obligatoryjne stosowanie metody charcoal mellowing

  60. thumper - aparat destylacyjny używany w  drugiej destylacji

  61. toasting – prażenie beczek

  62. uise beatha – woda życia (po gaelicku), czyt. whisky

  63. vat – zbiornik, kadź

  64. vatted malt – destylat słodowy pochodzący z różnych gorzelni, ale bez dodatku grain whisky

  65. vatting – mieszanie destylatów z jednej gorzelni, wyprodukowanych w różnych porach roku

  66. vintage - rocznik

  67. vintage whiskey – edycja whiskey pochodząca z destylacji z jednego roku

  68. wash – ciecz powstała po zakończeniu fermentacji, kiedy do brzeczki dodano drożdże; gotowa do destylacji

  69. wash still – alembik pierwszej destylacji

  70. washback – kadź fermentacyjna

  71. water mash - technika, w której używa się wyłącznie świeżych drożdży do fermentacji

  72. well bourbon – bourbon serwowany przez barmana klientowi, który nie zamawia konkretnej  marki

  73. wheat whisky – jest to whisky, który zawiera co najmniej 51% pszenicy w składzie

  74. wheated bourbon – destylat, który poza 51% wsadem kukurydzianym zawiera duży dodatek pszenicy

  75. white dog - alkohol drugiej destylacji, nie leżakowany, destylat o mocy 70%

  76. white whiskey – bezbarwny młody destylat, niestarzony

  77. worm - zwój typu "robak"  

  78. worms tube - nowoczesny kondensator destylacyjny

  79. wort – brzeczka

Komentarze

Popularne posty